Vuonna 2017 Kuisminien perhe oli uuden elämänvaiheen edessä. Hoivakotipaikan etsintä oli tullut ajankohtaiseksi Seija Kuisminin muistisairausdiagnoosin saaneelle isälle, jonka omaishoitajana hänen äitinsä oli toiminut viimeisen viiden vuoden ajan. Hoivapaikka löytyikin perheen onneksi läheltä Kuisminien kotia, luonnonläheisestä Hiidenhovista.

Seija Kuismin myöntää, että he ovat olleet isänsä hoivakotipaikan suhteen onnekkaita. Kokemukset Nummelassa sijaitsevasta Uudenmaan Seniorikotien Hiidenhovista ovat olleet pelkästään positiivisia.

– Hiidenhovi oli avattu vain joitain kuukausia aiemmin, kun saimme isälle paikan sieltä, joten sen maine ei ollut ehtinyt kiiriä vielä meidän korviimme. Kaikki on kuitenkin mennyt hyvin ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä sekä paikkaan että sen johtajaan Eija Sairaseen, Kuismin kertoo.

Asumista ilman rajoituksia

Kaikki Hiidenhovin huoneet ovat viihtyisiä, valoisia ja sijaitsevat yhdessä tasossa. Tilavat huoneet on mahdollista sisustaa kodikkaaksi asukkaiden omilla tutuilla esineillä ja huonekaluilla, mutta joitain sisustuselementtejä tilasta löytyy jo valmiina. Kuismin mainitsee erikseen isänsä huoneen lämpimän keltaisen seinän, josta koko perhe pitää erityisen paljon.

– Tämän lisäksi kaikki huoneet ovat esteettömiä eli jos asukas on pyörätuolissa, liikkuu huonosti tai rollaattorin avulla, on heillä erittäin hyvin tilaa liikkua siellä, Kuismin painottaa. 

Hiidenhoviin – kuten kaikkiin Uudenmaan Seniorikoteihin – läheiset ovat tervetulleita milloin vain eikä käyntejä ole rajattu tiettyihin vierailuaikoihin. Omaiset voivat tarvittaessa vierailla jopa yöaikaan ja jäädä myös yön yli, jos haluavat.

Tapahtumat rikastuttavat arkea

Uudenmaan Seniorikodeissa pyritään elämään mahdollisimman tavallista arkea, mutta tämä ei tarkoita, etteikö asukkaille olisi tarjolla myös ohjelmaa. Omaiset saavat säännöllisesti heille suunnatun kirjeen, jossa Hiidenhovin johtaja esittelee tulevia tapahtumia. Näin omaisten on helppo suunnitella etukäteen, mihin heillä on mahdollisuus osallistua.

– Erilaisia teemailtoja on paljon tarjolla. Esimerkiksi joulun ja itsenäisyyspäivän aikoihin panostetaan erikoisohjelmaan, kuten joululounaaseen, kuorovierailuihin tai yhteislauluun. Kesäisin pihalla on paljon toimintaa, kuten grillausta, Kuismin kertaa.

Myös eläimet vierailevat Uudenmaan Seniorikodeissa ahkerasti. Lähikoina Hiidenhovin asukkaita on tulossa riemastuttamaan poni ja onpa paikalla käynyt myös koiria.

– Olemmepa vieneet myös jo edesmenneen Justiina-kissamme isää katsomaan. Hän tykkäsi siitä kovasti! Kuismin nauraa ja lisää, että eläimet ovat terapeuttisessa mielessä tärkeitä juuri muistisairaille.

Yhteiset hetket jaetaan

Hoitohenkilökunta on luonnollisesti suuressa roolissa asukkaiden päivittäisissä askareissa. Varsinaisen hoitotyön lisäksi asukkaiden kanssa tehdään kävelyretkiä läheisen Hiidenveden rannalle, askarrellaan, leivotaan tai käydään kirkossa. Kuismin antaakin kiitosta Hiidenhovin ammattitaitoiselle henkilökunnalle.

– On tullut selväksi, että heille kaikille hoivatyö on kutsumustyö. Olen pohtinut monta kertaa, miten noin mukava henkilökunta onkin löytynyt Hiidenhoviin. Selkeästi paikka on hyvin johdettu ja tämä näkyy myös hoitajien työssä.

“Kuule, sinä osaat tämän homman tosi hyvin – kiitos!”

Henkilökunta jakaa usein omakohtaisia kokemuksiaan läheisten kanssa, mikä miellyttää Kuisminia, koska isän jokaisessa hetkessä ei ole mahdollista olla mukana. Vastikään hänen isällään oli ollut poikkeuksellisen puhelias päivä ja erityisesti yksi lausahdus oli koskettanut hoitajaa suuresti.

– Isäni oli yhtäkkiä todennut hoitajalle, että “Kuule, sinä osaat tämän homman tosi hyvin – kiitos!”. On ihanaa, että he mainitsevat näistä hetkistä, jolloin isäni todellinen luonne tulee esiin. Onhan hän aina ollut erittäin sydämellinen ja herttainen ihminen, Kuismin kertoo.


Omainen Seija Kuismin
Seija Kuisminin isä ”Jussi” on asunut Nummelassa sijaitsevassa Uudenmaan Seniorikotien Hiidenhovin hoivakodissa vuodesta 2017. Hän on 92-vuotias ja sairastaa muistisairautta.