Uudenmaan Seniorikodeissa pyritään elämään arkea, joka on asukkaan itsensä näköistä. Tästä pitää huolen hoivakodin ammattitaitoinen hoivahenkilökunta, kuten vanhustyön parissa jo 18 vuoden ajan työskennellyt vastaava sairaanhoitaja Anne Karvinen.

Uudenmaan Seniorikotien Veikkolassa sijaitsevan Villa Kaskimäen hoitokodin työpaikkailmoituksen nähtyään Anne Karvinen koki heti, että kyseessä olisi paikka, joka jakaa samat arvot hänen kanssaan.

– Minulle tämä tarkoittaa ennen kaikkea mielekästä ja aktiivista arkea. Juuri sellaista, minkälaista ikäihmisten kanssa elämisen hoivakodissa tulisi ollakin, Karvinen painottaa.

Karvinen kokee tärkeäksi myös kauniin ja viihtyisän työympäristön, ja tämä toteutuu hänen mukaansa Uudenmaan Seniorikodeissa. Karvinen on toiminut Uudenmaan Seniorikotien palveluksessa vuodesta 2016, joista viimeiset kaksi vuotta Hiidenhovin hoivakodissa.

Kokonaisvaltaista hoivanpitoa huumorilla höystettynä

Hoivahenkilökunnan työpäivät Hiidenhovissa koostuvat pääasiassa asukkaiden perushoidosta, kuten syöttämisestä, pesemisestä, pukemisesta sekä sairaanhoidollisista tehtävistä, kuten lääkärin ohjeiden mukaisista toimenpiteistä ja lääkehoidosta. Yhteistyötä tehdään sekä peruskuntayhtymä Karviaisen että omaisten kanssa.

– Tämän lisäksi työnkuvaan kuulu asukkaiden viriketoiminta, kuten retkien suunnittelu ja päivittäiset apteekkitilaukset eli kaikki sellainen, mikä kuuluu ihmisten perusarkeen, Karvinen avaa.

Päivät ovat työntäyteisiä ja ajoittain myös raskaitakin, mutta muutamat asiat nousevat Karvisen mukaan jaksamisen kannalta tärkeiksi tekijöiksi.

– Meillä on todella hyvä yhteishenki, ja nauramme ja touhuamme paljon yhdessä asukkaiden kanssa. Työyhteisön sisällä tuemme toisiamme, ja meillä on Hiidenhovissa myös hyvä johtaja, mikä on todella tärkeä asia. Palkitsevimmaksi työssäni koen kuitenkin asukkaiden antaman positiivisen palautteen.

Hiidenhovissa pidetään hyvää huolta asukkaiden lisäksi myös henkilökunnasta: hoitajilla on mahdollisuus suunnitella omat työvuoronsa ja heille tarjotaan hyvä työterveyshuolto sekä virikeseteleitä oman hyvinvoinnin edistämiseen.

Ihmisläheistä kommunikointia

Hiidenhovin henkilökunta ja asukkaiden omaiset ovat aktiivisesti tekemisissä toistensa kanssa. Viimeisimpiä kuulumisia asukkaista voidaan lähettää omaisille vaikkapa tekstiviestien tai kuvien muodossa. Sairaanhoitajien rooli viestin välittäjinä on muutenkin merkittävä, koska aina muistisairaan omat sanat eivät riitä kertomaan, mitä heille kuuluu.

– On tärkeää pystyä puhumaan avoimesti. Jos jotkin asiat ja tilanteet mietityttävät omaisia, niin pyrimme välittömästi keskustelemaan ne läpi heidän kanssaan, Karvinen painottaa.

Hiidenhovissa asukkaiden elämä pyritään rakentamaan niin, että he pystyisivät jatkamaan omanlaistansa elämää hoivakodin keinoin. Tätä kutsutaan niin sanotuksi elämänkaarikaavakkeen täyttämiseksi.

– Tiedustelemme omaisilta esimerkiksi, mikä heidän läheisensä on ollut ammatiltaan ja minkälaisesta tekemisestä hän tykkää. Tietenkin kokeilemme myös uusia asioita, mutta näin saamme tietää, minkälainen hän on ihmisenä, Karvinen kertoo.

Yhteiset matkat piristävät hoivakodin arkea

Vaikka elo on varsin mukavaa Hiidenhovin seinien sisäpuolellakin, on välillä piristävää käydä porukalla myös sen ulkopuolella. Viimeisin reissu tehtiin Mummo-discoon Lohjalle.

– Asukkaat nauttivat discosta silminnähden. He tanssivat siellä ja saivat jopa Meiju Suvakselta nimmarit, Karvinen nauraa. Mukaan virikematkoille pääsevät kaikki halukkaat ja kaiken kuntoiset – tarvittaessa vaikka pyörätuolin avulla.

Karvinen mainitsee, että vaikka tämänkaltaiset matkat ovatkin mukavaa vaihtelua, Hiidenhovi järjestää paljon erilaisia tapahtumia asukkaille ja omaisille myös hoivakodissa ympäri vuoden.

– Tietenkin Hiidenhovissa on omat bingo- ja muut pelipäivät, mutta meillä käy myös ulkopuolisia vierailijoita, kuten muusikoita viihdyttämässä asukkaita.

Haemme sairaanhoitajien lisäksi erityisesti myös lähihoitajia.