Mikä dementia on?

Dementia on tila, jossa henkilön muisti- ja aivotoiminnot ovat heikentyneet rajoittaen henkilön fyysistä ja sosiaalista selviytymistään. Dementiaa aiheuttavat monet keskushermoston sairaudet (kuten esimerkiksi Alzheimerin tauti tai Lewyn kappale -tauti), myrkytykset tai puutostilat. Myös jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa dementiaa. Dementikoilla on vaikeuksia oppia uusia asioita tai palauttaa mieleen aiemmin opittua.

Kuinka yleinen dementia on?

Dementiaa ilmenee jopa joka kolmannella yli 65-vuotiaalla. Vanhemmilla ilmenee dementian oireita sitäkin useammin. Koska lähes jokainen muistisairaus aiheuttaa dementian oireita, ei tarkkaa lukua muistisairauksien yleisyydestä ole olemassa. Muistiliitto arvioi, että Suomessa on tällä hetkellä noin 190 000 – 200 000 muistisairasta ihmistä, joista 93 000 on vähintään keskivaikeassa muistisairauden vaiheessa.

Dementian hoito hoivakodeissa

Dementia voi olla ohimenevä, etenevä tai pysyvä jälkitila. Seniorikotien tavoitteena on tarjota muistisairaille turvallinen ja toimintakykyä tukeva ammattitaitoinen dementian hoito kodikkaissa tiloissa. Seniorikotien hoivakodeissa asukkaillamme on kodikas asuinympäristön, toiminnallista arkea, turvaa sekä ammattitaitoista apua ja hoitoa kunkin asukkaan tarpeiden mukaisesti – ympäri vuorokauden. Seniorikodit hoivakodeissa on muistisairaille kevyttä ja tehostettua palveluasumista, jossa jokaisen asukkaan eritystarpeet huomioidaan.

Henkilökuntamme on kokenutta muistisairaiden ja eri dementian oireita kokevien vanhusten kohtaamisessa. Uudenmaan Seniorikotien toiminta-ajatuksena onkin alusta alkaen ollut kodikkaat asumisympäristöt ja turvalliset kodit muistisairaille ikäihmisille.

Seniorikotien hoivakodeissa on panostettu yhteisten tilojen viihtyvyyteen. Takat, isot olohuoneet, laajat piha-alueet, puutarhat, ruokailutilat ja mm. saunat tekevät hoivakodeistamme viihtyisiä asuinympäristöjä. Tutustu muistihäiriöisille asukkaille suunniteltuihin hoivakoteihimme ja ota yhteyttä. Asukkaaksemme voi hakeutua myös kunnan palvelusetelillä!