Mistä Lewyn kappale -tauti johtuu?

Lewyn kappale -taudin syy on edelleen tuntematon. Taudin ajatellaan kuitenkin johtuvan monista tekijöistä: yhdessä elintapojen, ympäristömyrkkyjen ja esimerkiksi eri infektioiden yhteisvaikutuksen koetaan olevan taudin aiheuttaja. Useaa voi myös mietityttää onko Lewyn kappale -tauti perinnöllinen. Tätä ei osata sanoa ja mielipiteet perinnöllisestä alttiudesta eivät ainakaan vaikuta vahvoilta.

Miten Lewyn kappale -tauti etenee?

Lewyn kappale -tauti käynnistyy hitaasti aiheuttaen valkuaisainetta aivohermosoluihin kerryttävän sairausprosessin. Vaikka taudin perusaiheuttajaa ei suoraan tunneta, on Lewyn kappale -taudissa oikean diagnoosin tekeminen tärkeää potilasta ja läheisiä hämmentävien oireiden ymmärtämiseksi – sekä tietty myös potilasta haittaavan hoidon välttämiseksi.

Onko Lewyn kappale -tauti yleinen muistisairaus?

Lewyn kappale -tauti on Suomen kolmanneksi yleisin muistisairaus Alzheimerin ja verenkiertohäiriöihin liittyvän dementian lisäksi. On arvioitu, että noin 5% yli 75 vuotiaista sairastaa Lewyn kappale -tautia. Suomen Parkinson -liitto ry arvioi yleisyyden sitäkin korkeammaksi – heidän mukaansa jopa 10-15% kaikista muistihäiriöistä johtuu Lewyn kappale -taudista.

Lewyn kappale -tauti hoivakoti

Seniorikotien hoivakodit tarjoavat asukkailleen kodikkaan asuinympäristön, turvaa sekä apua ja hoitoa kunkin asukkaan tarpeiden mukaisesti – ympäri vuorokauden. Seniorikodit hoivakodeissa muistisairaille on kevyttä ja tehostettua palveluasumista, jossa jokaisen asukkaan eritystarpeet huomioidaan.

Koulutamme henkilökuntaamme eri dementian muotojen erityispiirteissä ja kokeneelle henkilökunnallemme on tuttua myös Lewyn kappale -tautia sairastavien asukkaidemme oireet. Uudenmaan Seniorikotien toiminta-ajatuksena onkin alusta alkaen ollut kodinomaiset asumisympäristöt ja turvalliset kodit muistisairaille ikäihmisille.

Seniorikotien hoivakodeissa on panostettu yhteisten tilojen viihtyvyyteen. Takat, isot olohuoneet, laajat piha-alueet, puutarhat, ruokailutilat ja mm. saunat tekevät hoivakodeista viihtyisiä asuinympäristöjä. Tutustu muistisairaille suunniteltuihin hoivakoteihimme ja ota yhteyttä. Asukkaaksi voi hakeutua myös kunnan palvelusetelillä!

Voit lukea Lewyn taudista lisää Terveyskirjaston sivustolta