Mikä on palvelutalo?

Palvelutalokonsepti on kohdistettu pääasiallisesti yli 75-vuotiaille senioreille sekä lyhyt- että pitkäaikaiseen asumiseen. Palvelutalojen palvelut poikkeavat esimerkiksi tehostetusta palveluasumisesta siinä, että henkilökuntaa ei välttämättä ole jatkuvasti ja ympärivuorokautisesti paikalla, vaan asukkaat saavat käyttöönsä tavallisesti turvapuhelimen ja -rannekkeen, jolla he voivat tarvittaessa kutsua päivystävää henkilökuntaa paikalle. Joskus palvelutaloista käytetään myös nimitystä palvelukoti.

Tällä hetkellä Hyvinkään parhaassa yksityisessä palvelutalossa Anttilanhovissa on tilaa.

palvelutalon asukas

Milloin vanhusten palvelutaloon?

Vanhusten palvelutalot suunnitellaan aina senioreiden tarpeita ajatellen. Ne tarjoavat asukkailleen ensisijaisesti turvallisuutta, ja ovat siksi oiva vaihtoehto tilanteisiin, joissa henkilö on alkanut kokea turvattomuuden tunteita kotona yksin ollessaan. Seuraelämä on myös olennainen asia, joka houkuttaa vetreitä senioreita palvelutaloon samoin kuin palvelut, joita on tarjolla joko paikan päällä tai lähiympäristössä. Vanhusten palvelutalossa seniorit saavat siis nauttia oman asunnon lisäksi yhteisöllisyydestä ja erilaisista vapaa-ajan palveluista saman katon alla. Vanhusten palvelutalo on erinomainen vaihtoehto myös niille henkilöille, jotka kokevat yksinäisyyttä arjessaan.

Minkälaisia asuntoja palvelutalossa on tarjolla?

Kodinomaisen vanhusten palvelutalon asunnon vuokrasta ja muista asumiseen liittyvistä kuluista, kuten kotivakuutuksen ja asumistuen hankkimisesta vastaa asukas itse. Kodikkaan vanhusten palvelutalon kaikki tilat on tavallisesti suunniteltu esteettömiksi ja niissä on helppo liikkua niidenkin, joilla on käytössään pyörätuoli tai rollaattori. Käytäviltä löytyvät liikkumisen helpottamiseksi yleensä tukikaiteet ja sähköisesti avattavat ovet. Asuntojen turvallisuuteen on erityisesti panostettu ja huoneistojen vakiokalusteisiin kuuluvat palosammuttimet ja ajastimella toimivat liedet. Moniin vanhusten palvelutalojen asuntoihin on mahdollista ottaa myös lemmikkieläimiä, mutta tämä käytäntö vaihtelee palveluntarjoajittain.

Minkälaista ohjelmaa palvelutalossa on tarjolla?

Palvelutalossa aika ei taatusti käy pitkäksi! Monille senioreille riittävät hyvin jo pelkästään mukavat keskustelukumppanit, mutta palvelutalot tarjoavat myös paljon mielekästä ohjelmaa, josta jokainen voi valita itselleen sopivimmat aktiviteetit. Palvelutalojen henkilökunta järjestää asukkaille muun muassa tanssi-iltoja ja tietovisailuja, lauluhetkiä ja juhlia. Monista palvelutaloista löytyy lisäksi saunatilat. Palvelutalojen asukkaat käyvät yhdessä myös retkillä ja kulttuuririennoissa oman aikataulunsa ja kiinnostuksensa mukaan.

Milloin henkilökunta on käytettävissä?

Palvelutaloissa työskentelee ensisijaisesti lähi– ja sairaanhoitajan koulutuksen omaavia henkilöitä, mutta myös sosionomit ovat osa palvelutalojen arkea. Lisäksi palvelutaloissa vierailee säännöllisesti muita ulkopuolisia palveluntarjoajia, kuten fysioterapeutteja, hierojia, kampaajia ja ravintolahenkilökuntaa. Palvelutaloissa on tavallisesti ympärivuorokautinen päivystys, vaikka paikan päällä ei henkilökuntaa yöaikaan olisikaan. Päivystyksen tarjoavat usein ulkopuoliset hoivapalveluihin keskittyneet yritykset. Vaikka päivystys tarjotaan ulkopuolisen palvelutarjoajan toimesta, pyritään palvelutalojen henkilökunta pitämään asukkaille ennestään tuttuina.

Minkälaisia palveluja asukkaille on tarjolla?

Palvelutalojen asukkaille pyritään tarjoamaan laadukkaita palveluja heidän tarpeidensa mukaan. Näitä ovat ympärivuorokautiset hoivapalvelut, turvallisuuspalvelut ja ateriapalvelut. Palvelutalossa asuminen on hyvin omatoimista ja asukkaat voivat valikoida tarvitsemansa palvelut niin, että arjesta ja elämästä muotoutuu mahdollisimman omannäköistä. Asukkaat voivat esimerkiksi halutessaan hoitaa huoneiston siivouksen itse, pestä ja silittää pyykkinsä itse tai tehdä ruokansa itse. Vaihtoehtoisesti he voivat aterioida viikonloppuisin yhdessä läheisten kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevassa ravintolassa tai viettää naapureiden kanssa mukavaa saunailtaa. Lisäpalveluihin kuuluvat myös kaikki hyvinvointihoidot, kuten hierojan ja kampaajan palvelut tai esimerkiksi yksityislääkärin palvelut.